3 Haziran:
Honduras’ta iki günlük OAS zirvesi düzenlendi. Zirvede, ABD’nin 50 senelik muhalefetine rağmen Küba’nın tekrar üyeliğe kabul edilmesi kararı alınması, Latin Amerika’da değişen dengelerin açık bir göstergesi olarak yorumlandı.
4 Haziran:
ABD Başkanı Barack Obama, Mısır’ın başkenti Kahire’de İslam dünyasına yönelik bir konuşma yaptı. İçerikte değil, fakat üslupta Müslümanlara hoş görünmeyi amaçlayan konuşmada Obama, ABD politikalarıyla işbirliği yapma çağrısında bulundu.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nda çalışan, 72 yaşındaki Walter Kendall Myers ve eşi, Küba ajanı oldukları iddiasıyla tutuklandılar.
5 Haziran:
Küba, OAS’ın kararına rağmen kuruluşundan beri ABD’nin elinde bir silah olmuş bu örgüte katılmayacağını açıkladı.
ABD eski başkanı George Bush’un, 1999 yılında bir gazeteciyle yaptığı görüşmede “Başkan olursam Irak’a saldıracağım” dediği ortaya çıktı.
7 Haziran:
Lübnan’da gerçekleşen seçimlerden Batı yanlısı Hariri cephesi zaferle çıktı. Lübnan halkı, ABD tarafından Hizbullah’a oy vermemesi için defalarca uyarılmış, bizzat ülkeye giden ABD Dışişleri Bakanı ve Başkan Yardımcıları tarafından, ülkeye verilen yardımın kesilmesiyle tehdit edilmişti.
Peru’da devletin, yüzyıllardır yaşadıkları yağmur ormanlarını yabancı petrol şirketlerinin yağmasına açmak istemesi üzerine yerliler ayaklandı. Günler süren ayaklanmada onlarca gösterici ve polis yaşamını yitirdi. Sonunda Peru parlamentosu, yasayı askıya almak zorunda kaldı.
8 Haziran:
Avrupa Parlamentosu seçimleri, AB ülkelerinde sosyal demokrasinin önemli miktarda oy kaybettiğini, birçok ülkede ise sağ ve faşist/ırkçı güçlerin yükseldiğini ortaya koydu. Oy kullanma oranının düşüklüğü de dikkat çekti.
SIPRI’nın açıkladığı rapor, dünyadaki toplam askeri harcamaların 2008 yılında bir rekor kırarak 1,464 trilyon dolara yükseldiğini ortaya koydu. Bu rakam, 1999’dan bu yana yüzde 45’lik bir artış anlamına geliyor.
11 Haziran:
Irak’tan ABD askerlerinin “çekilmesini” düzenleyen ve Temmuz ayında referanduma sunulması öngörülen yasanın halka sorulması, 2010 yılına ertelendi. Oysa yasa kabul edilirken Irak parlamentosu, referandumu “olmazsa olmaz koşul” olarak öne sürmüştü.
Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi, ülkede bir örgütlenme hamlesi gerçekleştirerek, bir ayda 1 milyon kişiyi örgütledi.
12 Haziran:
Gürcistan, Bağımsız Devletler Topluluğu’ndan ayrıldı.
13 Haziran:
İran seçimleri gerçekleşti. Seçimlerden Ahmedinecad yüzde 63 oyla galip çıkarken, Musavi yanlıları sonuçlara itiraz ettiler. Seçim sonuçlarına itirazlar, ülkede günlerce süren eylemlere ve ölümlere yol açan bir iç karışıklığa sebep oldu. İran meselesi, günlerce dünyanın gündemini işgal etti.
23 Haziran:
Belfast’ta Romenler, ırkçı saldırılar yüzünden kenti terk etmek zorunda kaldılar.
25 Haziran:
ABD, dört yıllık aradan sonra ilk kez Suriye’nin başkenti Şam’a elçi gönderdi.
Ekvador, Antigua ve Barbuda ve San Vicente ve Granadinler ALBA’ya resmen katıldı. Böylece ALBA üyesi ülkelerin sayısı 9’a yükseldi.
28 Haziran:
Honduras’ta solcu Devlet Başkanı Manuel Zelaya, bir kurucu meclis için seçim yapılıp yapılmaması hususunda halkoyuna gitmeyi planladığı gün düzenlenen bir darbeyle ülkeden çıkarıldı. Darbe hükümetini hiçbir devlet tanımadı.
İsrail Başbakanı Şimon Peres, Bakü’yü ziyaret etti. Peres, önemi sonra ortaya çıkacak ziyaretinde Azeri doğalgazından İsrail’in payını artırma pazarlığı yaptı. Temmuz ayının ortasında, bu görüşmede Azerbaycan’dan İsrail’le Suriye arasında arabuluculuk görevini üstlenmesinin istendiği ortaya çıktı.
29 Haziran:
Arjantin’de seçimlerde Nestor Kirchner kaybederken, sandıktan galip çıkan sağ oldu.
30 Haziran:
ABD, Irak’ta kentlerde göz önünde bulunan askeri güçlerini şehir dışına kaydırdı.