1 Temmuz:
ABD, “Hançer Operasyonu” adıyla Afganistan’ın Helmand Eyaleti’nde Taliban’a karşı geniş kapsamlı bir operasyon başlattı. Saldırı, Obama döneminin ilk büyük savaşı oldu.
3 Temmuz:
Küba lideri Raúl Castro, 2003 yılı ortalarında ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in Küba’ya karşı büyük bir saldırı planladığını öne sürdü. Castro, “Bu, 1962 füze krizinden bu yana ülkemizin karşılaştığı en tehlikeli andı” dedi.
5 Temmuz:
Çin’in Sincan Uygur özerk bölgesinde Uygur müslümanları, başka bir bölgede iki Uygur’un öldürülmesi üzerine Han Çinlileri’ne saldırdı. Günlerce süren çatışmalarda yüzlerce insan öldü. Olay Batı basınının Çin karşıtı propagandasını yoğunlaştırmasına yol açarken, mesele Türkiye’de adeta bir hezeyana dönüştü. Olaylarda Batı parmağı olduğuna dair güçlü kanıtlar ileri sürüldü.
6 Temmuz:
Bulgaristan seçimlerinde merkez sağ GERB partisi açık farkla sandıktan galip çıktı.
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, İsrail’in, İran’ın oluşturduğu nükleer tehdide karşı askeri eylemde bulunmayı seçmesi durumunda ABD’nin İsrail’e engel olmayacağını söyledi. Biden’ın sözleri büyük tepki uyandırdı; Rusya açıklamayı kınadı. Daha sonra Obama dahil ABD yetkilileri çeşitli kereler bu sözleri yumuşatmaya çabaladılar.
ABD Başkanı Obama, Rusya’yı ziyaret etti. Ziyarette nükleer silahlar gibi bazı başlıklarda işbirliğine dönük adımlar atılması kararlaştırıldı.
7 Temmuz:
Rusya Devlet Başkanı Medvedev, “İran dış politika ortağımızdır” dedi.
8 Temmuz:
İtalya’da G-8 zirvesi başladı. Ekonomik krizin ele alındığı zirvede “çıkış stratejisi” için IMF’den yardım istendi.
9 Temmuz:
ABD Genelkurmay Başkanı Mike Mullen, İran’a bir saldırı için “olası” dedi.
10 Temmuz:
ABD, Irak’taki birliklerini kentlerden çekti. Ancak daha sonra, geceleri paralı askerler ve sivil güçler aracılığıyla operasyonların sürdüğüne dair çok sayıda tanıklık yapıldı.
G-8 zirvesinde Obama, “Dünya İran’ın nükleer silah geliştirmesine izin vermeyecek” diyerek gözdağı verdi.
Honduras Devlet Başkanı Manuel Zelaya ile darbe hükümeti arasında Kosta Rika’da görüşmeler yapıldı, fakat bu görüşmelerden sonuç alınamadı.
12 Temmuz:
Obama Gana’yı ziyaret etti. Burada “Kahire konuşmasının” bir benzerini Afrika için yaptı.
13 Temmuz:
Yaser Arafat’ın ikinci adamı Faruk Kaddumi, Arafat’ı İsrail’le işbirliği içindeki Mahmud Abbas ve ekibinin zehirlediğini iddia etti.
15 Temmuz:
İsrailli askerler, ordunun sivilleri öldürmeyi emrettiğine ve çok sayıda insanlık suçu işlendiğine dair itiraflarda bulundular.
17 Temmuz:
Azerbaycan’da NATO zirvesi yapıldı. Zirvede Azerbaycan, NATO’yla çok sayıda önemli işbirliği anlaşması imzaladı.
19 Temmuz:
İsrail’in nükleer denizaltıları, Süveyş Kanalı’nı geçerek Kızıldeniz’e açıldılar. Daha önce de İsrail denizaltılarının İran’ı gözetlemek için kanalı geçtikleri rivayet ediliyordu. Fakat bu defa Mısır’ın açıkça denizaltıların geçişine izin vermesi sansasyon yarattı. Olay, İran’a karşı açık bir tehdit ve gözdağı olarak yorumlandı.
24 Temmuz:
ABD’deki Pew Araştırma Merkezi’nin 25 ülkede yaptığı araştırma, Türkiye’nin insanların ABD’ye en olumsuz baktıkları ülke olduğunu ortaya koydu.
26 Temmuz:
Küba’da Moncada Kışlası baskınının yıldönümünde Devrim Günü kutlamaları yapıldı. Raúl Castro konuşmasında halkı ülke ekonomisini ayağa kaldırmak için tasarruflu ve verimli olmaya ve ülkedeki tüm kaynakları kullanmaya çağırdı.
Honduras Devlet Başkanı Manuel Zelaya, Nikaragua sınırından ülkesine giriş yaptı, fakat kan dökülmesini önlemek için yarım saat sonra ülkeden ayrıldı. Ordu baskıyı artırırken, Zelaya’nın destekçileri de bölgede toplandılar.
29 Temmuz:
Irak’ta İranlı muhalif örgüt Halkın Mücahitleri’ne ait Eşref Kampı’na güvenlik güçlerince operasyon düzenlendi. Kampta 3.500 örgüt üyesi kalıyordu.
Rusya ve İran, Hazar Denizi’nde ortak tatbikat düzenledi.
Kolombiya, Ekvador’daki Manta Üssü’nden çıkarılan ABD ordusuna kendi ülkesini açtı. Karar Latin ülkelerinden tepki gördü. Bunun üzerine karşı propaganda başlatan Kolombiya, Venezuela’nın FARC gerillalarını finanse ettiğini iddia etti. Chávez, Kolombiya’yla ilişkileri dondurdu. Elçisini geri çağırdı. Elçi birkaç gün sonra Kolombiya’ya geri gönderildi.
31 Temmuz:
Obama’nın ilk büyük savaşını başlattığı Temmuz ayı, ABD, NATO ve işgalci güçler açısından 2001’den bu yana işgalin en kanlı ayı oldu. 43’ü ABD askeri olmak üzere, 72 işgal askeri öldü.