1 Temmuz:
DTP, “Kürt sorununda çözüm takvimi” adlı eylem planının hazırlıklarına başladı.
3 Temmuz:
Cumhurbaşkanı Gül, “Askeri Hakimler Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”u onayladı. Bunun üzerine itirazlarını Köşk’e ileten Genelkurmay Başkanlığı, yasa değişikliğinin Anayasa’nın “askeri yargı”yı düzenleyen 145. maddesine aykırılık oluşturduğunu düşündüğünü belirtti. TÜSİAD da kanun değişikliğinin yapılış usulünün yanlış olduğuna dair bir açıklama yaptı.
8 Temmuz:
Dev-Sol üyeliği nedeniyle 14 senedir cezaevinde tutuklu bulunan, kanser hastası Güler Zere‘nin avukatları, müvekkillerinin tedavi görebilmesi için serbest bırakılması talebinde bulundu. Avukatlar, Elbistan Cumhuriyet Savcılığı’nın tüm başvurulara ilgisiz kaldığını dile getirdiler.
9 Temmuz:
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “özel istihdam büroları”nın kurulmasını öngören yasayı kısmen yeniden görüşülmesi için Meclis’e geri gönderdi.
11 Temmuz:
Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanması ile ilgili düzenleme Şemdinli, 28 Şubat ve Dağlıca’yı tekrar gündeme getirdi. Bunun üzerine Başbakan yardımcısı Cemil Çiçek, “Askeri kesimin Cumhurbaşkanı’na yansıttığı, basına da yansıyan ve Cumhurbaşkanı’nın da kısmen paylaştığı tereddütleri kaldıracak düzenlemeler yapılacak” dedi.
YÖK’te basını bilgilendirme toplantısı düzenleyen YÖK Bakanvekili Prof. Dr. İzzet Özgenç, “Kuran kurslarının devletin denetimi ve gözetimi altında, ama devlet eliyle yapılmaması lazım” dedi. Özgenç, “Devlet dışında özel hukuk kişileri eliyle din öğretiminin verilmesinin yolunun açılması gerektiğini” sözlerine ekledi.
12 Temmuz:
DTP Diyarbakır Kongresi’nde konuşan DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, “1920 Yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından Kürtlere muhtariyet veya özerklik sözü verildi. Ancak Kurtuluş Savaşı’ndan sonra bu unutuldu” diye konuştu.
Vakit gazetesinin haftalar süren provokasyonu sonucu Alperen Ocakları mensupları Topkapı Sarayı avlusundaki İdil Biret konserini bastı.
13 Temmuz:
CHP, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmalarının yolunu açan yasanın iptali ve yürürlülüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne dava açtı.
14 Temmuz:
ÖSS barajını indirerek 244 bin adaya üniversiteyi kazandırdıklarını iddia eden YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, üniversite yönetimlerini, içinde tüccar ve sanayicilerin bulunduğu heyetlerin belirlemesi planlarının olduğunu söyledi Bu arada, Özcan, ÖSS’den 30 bin adayın “sıfır” puan almasını değerlendirirken, “bunun beklenmedik bir olay olmadığını” belirtti.
14 Temmuz:
14 yaşındaki bir kız çocuğuna cinsel istismarla suçlanan 74 yaşındaki Vakit gazetesi yazarı Hüseyin Üzmez tutuklandı.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) atama, terfi ve yer değişikliklerini karara bağlaması süreci başladı. Kararnamenin ise Ergenekon savcılarının yerinin değiştirilmesi ihtimali nedeniyle geciktirildiği iddia ediliyor.
17 Temmuz:
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile milletvekilleri Sebahat Tuncel, Osman Özçelik, Ayla Akat Ata, Fatma Kurtulan, İbrahim Binici, Sevahir Bayındır, Selahattin Demirtaş ve Aysel Tuğluk’un “Siyasi Partiler Kanunu’na aykırılık” suçundan dokunulmazlıklarının kaldırılması için fezleke hazırladı.
18 Temmuz:
RTÜK Başkanlığı için yapılan seçimlerde, AKP kontenjanından önerilen Davut Dursun, oy çokluğu ile göreve geldi. Gazeteciliğe Milli Gazete ile başlayan, yıldızı Kanal 7’de parlayan Dursun, Yeni Şafak gazetesinde köşe yazarı.
19 Temmuz:
Abdullah Öcalan avukatları kanalıyla 15 Ağustos tarihinde Kürt sorununa dair bir “yol haritası” açıklayacağını duyurdu.
Eski Diyarbakır Emniyet İstihbarat Şube Müdürü Hanefi Avcı, Diyarbakır’da görülmekte olan dava için JİTEM’le ilgili sorulara yanıt verdi. Hanefi Avcı’nın verdiği ifade, devletin işlediği birçok suça açıklık getirirken, JİTEM’le en üst düzeyde işbirliği yaptığı halde sanıklar arasında olmaması kafaları karıştırdı.
AKP’nin Ankara İl Kongresi’nde konuşan Recep Tayyip Erdoğan, Münevver Karabulut cinayetiyle ilgili olarak, “Kendi başına bırakılan ya davulcuya ya zurnacıya” dedi.
20 Temmuz:
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Adli Tıp Kurumu’nun denetlenmesi için Devlet Denetleme Kurulu’nu görevlendirdi.
20 Temmuz:
YARSAV’a müdahalenin altyapı çalışmalarına hız verildiğini söyleyen YARSAV Başkanı Eminağaoğlu, “Yargı yargıya bırakılsın yeter. Hiç kimse yargı üzerinden oyun oynamaya kalkışmamalıdır” dedi.
21 Temmuz:
DTP, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Diyarbakır’da 1 milyon kişinin katılımının hedeflendiği büyük bir miting yapmaya hazırlanıyor.
Üniversiteye girişte gelecek yıldan itibaren uygulanmaya başlanacak yeni sistemde, tüm aday-lar için aynı katsayı uygulanacak. Böylece İmam Hatip Lisesi mezunlarının istedikleri üniversiteye girmelerinin önü açılmış oldu.
22 Temmuz:
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Kürt sorunu konusunda çalışmaların başlatıldığını, tamamlandığında kamu-oyuna açıklanacağını söyledi.
23 Temmuz:
Anavatan Partisi Genel Merkezi’nde Salih Uzun ile bir görüşme yapan Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, çıkışta yaptığı basın açıklamasında iki partinin birleşme kararı aldığını ve yeni bir parti kuracaklarını ifade etti.
27 Temmuz:
Çalıştay bildirgesini açıklayan DTP Sözcüsü ve DEP eski Milletvekili Hatip Dicle, “PKK’dan ateşkes sürecini uzatmasını, askerin de operasyonları durdurmasını” istedi. Dicle çalıştayın, Kürt sorunun ulusal bir mesele olduğu tespitine vardığını ve sorunun bu zeminde çözülmesi gerektiğini söyledi.
27 Temmuz:
Adalet Bakanı Sadullah Ergin başkanlığında toplanan HSYK mutabakatla sona erdi.
28 Temmuz:
Mustazaf-Der, Batman’da DTP’yi protesto eylemi düzenledi.
28 Temmuz:
Milliyet gazetesinde çıkan habere göre Genelkurmay Eski Başkanı Hilmi Özkök, 25 Nisan’da İzmir’de tanık olarak verdiği ifadede “Ayışığı ve Yakamoz kod adlı darbe planlarını biliyordum, ancak delil bulamadığım için işlem yapamadım” dedi.
30 Temmuz:
Yargıda ortalık karıştı. HSYK’nın açıklamasına yazılı bir açıklamayla cevap veren Adalet Bakanlığı, HSYK’nın Ergenekon savcıları için bir talepleri olmadığı yönündeki ifadelerini yalanlayarak, kuruldaki bazı üyelerce 11 kişilik ek bir taslak verildiğini ileri sürdü.
31 Temmuz:
AKP, Ergenekon soruşturmasının başından beri faili meçhullerin üzerine gidildiği propagandasını yaparken, Kemal Türkler cinayetinin bilinen faili üçüncü kez beraat etti.