1 Haziran:
AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, mayınların temizlenmesi yasa tasarısı hakkında düzenlemenin ertelenemeyeceğini bildirdi.
DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, PKK’nin İskoç Modeli açıklamasına DTP’nin itiraz ettiğine yönelik haberleri eleştirerek, DTP’nin PKK’ye karşı kullanılmak istendiğini savundu.
2 Haziran:
Başbakan Erdoğan, “Bana beş altı tabur asker verseler bunu bir mevsimde temizler teslim ederim” diyen emekli albaya “Emekli olmuşsun otur kenara” dedi.
Ergenekon Davası’nın 94. duruşmasında İstanbul Üniversitesi eski rektörü Kemal Alemdaroğlu savunmasını yaptı ve kendisinin “türban sabıkası” nedeniyle kasıtlı olarak suçlandığını ileri sürdü. Savcılar sorguda Alemdaroğlu’na ısrarla 27 Mayıs hakkındaki düşüncelerini sordular.
Adana’da polise taş attıkları gerekçesiyle tutuklanan iki çocuğa “örgüt adına suç işlemek” iddasıyla dört yıl sekizer ay ceza verildi.
3 Haziran:
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, akşam saatlerinde Ankara Adliyesi’ne giderek hakkındaki iddialarla ilgili ifade verdi.
Danışma Kurulu’nda, Türkiye ile Suriye sınırındaki mayınların temizliğini ve ihale işlemlerini öngören yasa tasarısı konusunda iktidarla muhalefet arasında uzlaşma sağlanamadı.
AKP’nin belde belediye başkanlarıyla Ankara’daki Altınpark -ANFA Salonu’nda bir araya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisine AKP diyenleri edepsiz olmakla suçladı. Suriye sınırındaki mayınları beş altı tabur askerle temizleyebileceği sözlerine Başbakan’dan “Otur oturduğun yerde” şeklinde yanıt alan Albay Kemal Güner, Erdoğan’a “Bu işin uleması benim” diye yanıt verdi.
4 Haziran:
CHP, Meclis Genel Kurulu’nda yasalaşan mayın temizlenme tasarısını Anayasa Mahkemesi’ne götürdüğünü açıkladı.
DSP’nin kurucu genel başkanı Rahşan Ecevit ve Milletvekili Emrehan Halıcı partiden istifa etti.
İstanbul Nöbetçi 11. Ağır Ceza Mahkemesi, “Ergenekon” soruşturması kapsamında tutuklanan Prof. Dr. Erol Manisalı’nın tahliyesine karar verdi.
“Terör örgütünün propagandasını yapmak” suçuyla yargılanan DTP eski Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, DTP’li Siirt Belediye Başkanı ve kapatılan DEP’in eski milletvekili Selim Sadak ile Dicle eski Belediye Başkanı Abdullah Akengin, birer yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Ergenekon soruşturması kapsamında İstanbul, Ankara ve İzmir’de dahil olmak üzere 5 ilde 40 adrese yapılan baskında 20 kişi gözaltına alındı.
5 Haziran:
İçişleri Bakanı Beşir Atalay Temmuz ayında üniversite mezunu 10 bin polis alacaklarını açıkladı.
Metris Cezaevi’nde işkence sonucu ölen Engin Çeber’in, komaya girdikten sonra hastaneye nakli sırasında çekilen video görüntüleri dava dosyasına girdi.
7 Haziran:
YSK’nın 29 Mart Yerel Seçim Sonuçlarını iptal ettiği yerlerde, 30 belediye başkanlığı ve 11 beldede belediye meclis üyeleri seçimleri gerçekleştirildi.
8 Haziran:
Engin Çeber’in Metris Cezaevi’nde ‘‘işkence ve kötü muamele’’ sonucu hayatını kaybetmesine dair yargılamayı yapan mahkeme, bilirkişi tarafından hazırlanan ‘‘dudak okuma’’ raporunu haber yapan basın kuruluşları ve internet siteleri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı.
DTP Milletvekili Sabahat Tuncel’in “Türkiye 20-25 bölgeye ayrılmalı” sözlerine TBMM Başkanı Toptan’dan yanıt geldi. Toptan, gazetecilerin konuyu hatırlatması üzerine savcıları harekete geçmeye çağırdı.
9 Haziran:
ATV’de bir programda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçimlerine hazırlandıklarını belirtti.
DTP Genel Başkanı Ahmet Türk partisinin Meclis grup toplantısında Başbakan’ın randevu vermemesi üzerine biraz daha bekleyeceklerini bildirdi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhurbaşkanı Gül’ün yargılanması için verilen kararın kaldırılması isteğinde bulundu.
10 Haziran:
RTÜK üyeleri Şaban Sevinç, Hülya Alp ve Mehmet Dadak, “RTÜK Başkanı Zahid Akman’ın mal varlığına tedbir konulması” ve “düzenleme ve denetlemekle görevli olduğu bazı radyo ve televizyon organlarında ortaklığının bulunması” nedeniyle RTÜK yasasının 9. maddesine göre “üyelik görevinde çekilmiş sayılmasını” talep etti. RTÜK Başkanı Zahid Akman’ın adının “deniz feneri” davasına karışması nedeniyle üyeliğinin reddedilmesi için verilen önerge, RTÜK üyeleri tarafından 3’e karşı 5 oyla reddedildi.
11 Haziran:
Kemal Türkler’in öldürülmesiyle ilgili, daha önce Yargıtay’ın iki defa bozma kararı verdiği davanın görüşmesine bugünkü duruşmayla devam edildi. Dava ileri bir tarihte görüşülmek üzere ertelendi.
12 Haziran:
Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Başsavcılığı’nın ihtarına uymayan partilerin, hazine yardımından mahrum bırakılmasına ilişkin düzenlemeyi kısmen iptal etti.
Taraf gazetesi Ergenekon operasyonu ile ilgili “yeni bir” belgeyi yayınlayarak Ergenekon ile ilgili tartışmalara yeni bir yön verdi. “İrticayla Mücadele Eylem Planı” adı altında yayınlanan belgenin, Gülen cemaatini ve AKP’yi “resmi” olarak Ergenekon’un hedefi olarak gösterdiği iddia edilerek, Nisan 2009 tarihini taşıması nedeniyle de “Ergenekon’un hâlâ aktif” olduğu ileri sürüldü.
Genelkurmay Başkanlığı, Taraf gazetesinin manşetten verdiği haber için askeri savcılığa soruşturma emri verildiğini açıkladı.
14 Haziran:
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Taraf gazetesinde yer alan “AKP ve Gülen’i bitirme planı” haberine yayın yasağı getiren Askeri Mahkeme kararını eleştirdi.
15 Haziran:
Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı, Taraf gazetesinde yayımlanan haberle ilgili açıklamada bulundu. Açıklamada “Genelkurmay Başkanlığının herhangi bir biriminde hazırlanmadığına ilişkin bir kanaate varılmıştır” denildi.
Genelkurmay Başkanlığı’nın Taraf gazetesinin haberine yönelik açıklamasına AKP’den yanıt geldi. AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ açıklamaların şüpheleri kuvvetlendirdiğini iddia etti.
Kıdemli Kurmay Albay Dursun Çiçek, “İrticayla Mücadele Eylem Planı” başlıklı belgeyi hazırlattığı iddiasıyla ifade vermeye çağırıldı.
CHP’li Kemal Kılıçdaroğlu, Taraf’ta yayımlanan “İrtacayla Mücadele Eylem Planı” belgesi için konulan yayın yasağının kaldırılmasını istedi. Kılıçdaroğlu “Başbakan’ın gereğini yapmak üzere harekete geçmesi gerekiyor” dedi.
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanlığı’nca hazırlandığı iddia edilen “İrticayla Mücadele Eylem Planı” belgesiyle ilgili olarak savcılığa başvuracaklarını açıkladı.
Başbakan Tayyip Erdoğan, gelişmelere seyirci kalmayacaklarını bildirdi.
17 Haziran:
ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, partisinden istifa etti. Uras yeni parti kuracağını açıkladı.
CNN Türk, RTÜK Başkanı Zahid Akman’ın Deniz Feneri davasıyla ilgili basına gösterdiği belgelerin sahte olduğunu kanıtlayan haberinin ikinci bölümüne bugün devam etti. Deniz Feneri davasıyla bir ilgisi bulunmadığını iddia eden Akman’ın, Birinci Deniz Feneri ve İkinci Deniz Feneri iddianamelerinde adının ayrı ayrı geçmesinin yanında, bu konuyla ilgili kooperatif davasının da aralarında bulunduğu 7 farklı olaydan daha hakkında suç duyurusu bulunduğu anlaşıldı.
Taraf gazetesinin “AKP ve Gülen hareketini bitirme” başlıklı haberiyle gündeme gelen belgenin fotokopi olduğu ortaya çıktı.
18 Haziran:
RTÜK Başkanı Zahid Akman Almanya’ya girişiyle ilgili olan belgenin sahte olmadığını iddia etti. Akman “Tahrifat yok, sadece ikinci maddeyi kamuoyu ile paylaşmadım” dedi.
Bingöl’de “PKK’ye yardım ve yataklık” suçlamasıyla yargılanan 21 DTP’li hakkında tutuklama kararı çıkartıldı.
Yargıtay, 12 yaşındaki Uğur Kaymaz’ın Kızıltepe’de öldürülmesiyle ilgili davada, polislerin “meşru müdafaa sınırları içinde” davrandığına hükmetti.
Osmaniye’ye vali olarak atanan İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Münevver Karabulut cinayetinin çözüldüğünü, polisin zanlıyı yakalayacağını söyledi.
19 Haziran:
İzmir Konak Subay Orduevi ile polisevi arasındaki sahilde denize atılmış 650 adet otomatik tüfek mermisi bulundu.
Taraf gazetesinde yayımlanan “AKP ve Gülen’i Bitirme Planı” haberini yapan gazeteci Mehmet Baransu, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Kadir Altınışık’a ifade verdi.
21 Haziran:
DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, Başbakan Erdoğan’ın önünde Kürt sorununun çözümü için üç adres bulunduğunu, DTP, PKK ya da Abdullah Öcalan’dan birisiyle görüşmek zorunda kalacağını söyledi.
Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) iddialı ve coşkulu bir kongre ile yeni genel başkan olarak Alper Taş’ı seçti.
Ankara’da biraraya gelen binlerce kamu emekçisi AKP’ye seslenerek, toplu görüşme aldatmacasına devam etmeleri halinde greve gideceklerini ifade ettiler.
22 Haziran:
Tunceli’de düzenlenen operasyonda DTP Merkez İlçe binasında arama yapıldı, Tunceli ve ilçelerinde 23 DTP’li gözaltına alındı.
Ahmet Türk, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Kürt sorununun çözümü konusunda samimi olduğunu, ancak AKP hükümetinin aciz olduğu için harekete geçmediğini savundu.
23 Haziran:
Genelkurmay Başkanlığı’nın Ocak ayında hazırladığı PKK ile ilgili bir istihbarat raporunun Şubat’ta medyaya sızmasıyla bağlantılı olarak Erzincan’da görevli bir üsteğmen ve bir teğmenin tutuklandığı iddia edildi.
24 Haziran:
Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı, Taraf gazetesinde yayımlanan belgenin Genelkurmay Başkanlığı karargahında hazırlanmadığını açıkladı.
Meclis grup toplantısında konuşan CHP lideri Deniz Baykal, hükümete “12 Eylül darbesini gerçekleştirenleri yargılarsan destek oluruz” dedi. AKP, ilk açıklamada “yan çizerken”, Savcı Sacit Kayasu, darbecilere karşı hazırladığı iddianamesinin hâlâ geçerli olduğunu savundu.
Ergenekon operasyonu kapsamında 11 ilde toplam 37 kişinin evinde arama yapıldı.
25 Haziran:
Ergenekon soruşturması kapsamında emekli Orge-neral Çevik Bir ve emekli MİT görevlisi Nuri Gündeş, ifade verdi.
Mardin Artuklu Üniversitesi, Yüksek Öğretim Kurulu’ndan (YÖK) Kürtçe bölüm açmak için izin istedi.
Taraf’a göre, AKP’yi kapatmaya çalışanlar irtica tehlikesinden sonra bu kez Deniz Feneri’ni bahane edecek. Bunun için de “AKP’yi dava ile bağlantılı hale getirecek bir itirafçı bulmaları yeterli”.
26 Haziran:
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın verdiği “belge sahtedir” kararına yönelik eleştirilere yanıt vererek “Bu kararı beğenebilirsiniz, beğenmeyebilirsiniz ancak bu karara karşı saygısız ve küçümseyici tavırlar içine giremezsiniz. Bu tip davranışlar askeri yargıyı küçültmez, bu şekilde davrananları küçültür” dedi. Başbakan Erdoğan, “İrticayla Mücadele Eylem Planı” belgesiyle ilgili bundan sonraki sürecin sivil yargıya ait olduğunu söyleyerek, “Gereken neyse onu yapacağız” dedi.
Anayasa’nın geçici 15. maddesinin kaldırılmasıyla yargılanmasının önü açılacak Kenan Evren, Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Fikret Bila ile görüşmesinde “yargılanmama karar verilirse intihar ederim” dedi.
27 Haziran:
Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un “belge”ye ilişkin yaptığı açıklamalara ve sonrasında başlayan tartışmalara ilişkin değerlendirmesini, Brüksel’den Türkiye’ye dönüşünün ertesinde, partisinin İstanbul İl Kongresi kürsüsüne taşıyan Başbakan Erdoğan, TSK’nın yıpratılmamasını isterken, medyayı da “sağduyu”ya çağırdı. Tartışmaların Genelkurmay Başkanlığı ve hükümet arasında yeni bir uzlaşmaya doğru evrildiği görüldü.
28 Haziran:
Genel Maden İşçileri Sendikası, TTK ve MTA’da tıkanan toplu sözleşme görüşmeleri nedeniyle aldığı grev kararlarını noter kanalıyla ilgili mercilere duyurdu.
AKP, Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yaptığı birkaç harflik değişiklikle askere sivil yargı yolunu açtı. Düzenleme, “İrticaya Karşı Eylem Planı”nın asker zanlılarını sivil mahkemede yargılamayı da amaçlıyor.
29 Haziran:
İP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Özbey, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
30 Haziran:
CHP, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasıyla ilgili yasa değişikliği hakkında Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağını bildirdi.
Melih Gökçek hakkında, görevini kötüye kullandığı iddiasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.