Kasım 1988’de yayın hayatına başlamıştı Siyaset. Bugüne kadar dört sayı, üç de özel sayı ile ulaştı okuyucularının karşısına. Çıkarken bir ayrım çizgisinin siyasal olarak yeniden üretileceği vurgulanıyordu. Çıkan dört sayıda bu amaca ne ölçüde ulaşıldı, bizim değerlendirmemiz çok güç. Ancak, bizler, Siyaset‘in varlık gerekçesinin üstesinden geleceğine inanıyor ve okurlarımıza bazı konularda bilgi vermek istiyoruz.
Gazetemizin Mart, Nisan ve Mayıs sayıları tamamen kendimize ait sorun ve kararlar nedeniyle yayınlanmamıştır. Belli iddialarla yola çıkan bir yayın için burada bir mazeret listesi üretmek hiç de anlamlı olmayacak. Bu nedenle biraz bundan sonrasına değinmek niyetindeyiz.
Haziran ayında, bazı değişikliklerle yeniden karşınızda olacağız. Daha önceki sayılarımızda karşılaşılan eksikliklerin bir bölümünden kurtulduğumuza inanıyoruz. Örneğin yer darlığı, örneğin bizleri kendi yazılarımızı bile tanıyamaz hale getiren inanılmaz tashih hataları…
Eksikliklerimizin bir bölümü kaçınılmazdı, ama önemli bir bölümünü biz kendimize yakıştıramadık. Önümüzdeki aydan itibaren bu yükten kurtulacağımızı düşünüyoruz.
Siyaset, bir işçi gazetesi, bir haber organı ya da bir eğitim aracı değildir. Siyaset, doğrudan bir siyasal tavır gazetesidir. Bir siyasal tavıra aracı olmak için çıkartılmaktadır. Bu nedenle gündemini bu siyasal tavrın gündemine, gereklerine göre düzenlemektedir.
Bu nedenle Siyaset‘in okuyucusu bellidir. Hitap ettiği kitle bellidir. Bizler bu kitlenin sürekli olarak genişlemesi için çaba gösterirken, gazetenin temel işlevini bir an olsun terk edemeyeceğimizi hatırlatmak istiyoruz.
Siyaset, popülist bir içerikle çıkıp bin satma talihsizliği ile karşılaşan bazı yayınlara benzemek istemiyor. Daha ilk sayısından itibaren kendisine daha farklı iddialar maletmişti. Bir kere, önemli bir eleştiri vardı: Teorik planda gösterilen yaratıcılık ve zenginlik siyasal planda kısırlık ve vulgerliği doğuracaktı. Hatta kimi “dostlarımız”, “görelim bakalım” biçiminde yaklaştılar Siyaset’e.
Şimdiye kadar bunu ne ölçüde kanıtladık, buna sizler karar vereceksiniz ama, Siyaset‘te kısırlığın, vulgerliğin veya popülizmin en küçük izini bile bulamayacaksınız; bulamayacağız. Siyaset, hiç değilse bunun sözünü veriyor: Ne güncellikten ve siyasal pratikten uzak bir anlaşılmaz yayın, ne de kuru ajitasyon-propaganda-eğitim metinleri…
Bundan sonrası ise, biraz da okuyucu sosyalistlerin de katkısını, gazetemizi tanıtmalarını, yazı, haber, röportaj ve fotoğraf desteklerini gerektiriyor.
Bu katkının esirgenmeyeceğini biliyoruz.
siyaset